Költözés

A blogger új irányelvei miatt, ha netán bezárják a blogot - ami elképzelhető egyik-másik videó, ileltve kép miatt, a blogot átköltöztettem a wordpressre
https://twmmyforditasai.wordpress.com/
címre.

2012. augusztus 10., péntek

EW Őszi mozik előzetesei Breaking Dawn 2


Képek és az újság szkennelt változata itt

Fordítás pedig itt

Entertainment Weekly

Mindörökké – a szó és a fogalom – egy nagy dolog a Twilight univerzumon belül.
„Mindörökké” a jelmondata a Breaking Dawn Part 2 posztereinek, csakúgy mint a célja a nagy sikerű franchise végső részének: egy örökké tartó boldogan-míg-meg-nem-haltak Bella, Edward és Jacob számára. Azok a mozilátogatók, akik élénk odaadással figyelték a triót 2008, vagyis az első film megjelenése óta, nem akarnak és nem is várnak mást.
Bár a valóságban, a mindörökké sokkal csalókább. Amikor a 22 éves Kristent lefotózták amint a Hófehér és a vadász 41 éves, házas rendezőjét csókolgatja, és ezek a képek július 24-én napvilágra kerültek, a médiában szinte hisztérikus vihar tört ki. A színésznő egyből nyilvános bocsánatkérő nyilatkozatot tett, soha-el-nem-ismert együtt élő barátjának, a 26 éves Robert Pattinsonnak címezve: „Ez a pillanatnyi megfontolatlanság veszélyezteti a legfontosabb dolgot az életemben, azt az embert akit a legjobban szeretek és tisztelek, Rob-ot. Szeretem, szeretem őt, sajnálom.” Ez csak arra volt jó, hogy fokozza az izgalmakat.
Maradjunk csak annyiban, hogy az emberek eléggé személyesen fogadták a híreket. A londoni The Sun kikiáltotta Stewart-ot a legutálatosabb hollywoodi nőnek. Gutaütött rajongók elárasztották a YouTube-ot felháborodott videókkal. New York Daily News-a trampire-nak (gondolom trampli/vámpír) bélyegezte. Hogy ennyi gúnnyal árasszanak el egy fiatal, nem férjezett lányt, az szívtelen és nem fair (te emlékszel bármilyen rossz hibára 22 éves korodból?). Ugyanakkor alátámasztja, mennyire elmosódott a határ a Twilight fikció és a fiatal színészek valósága között.
Hogy jó-e vagy sem, Stewart és Pattinson és az sokat-spekulált románcuk mindig is egybefonódott a fikciós hasonmásaik filmbeli kapcsolatával. A Breaking Dawn 2 (nov. 16) a frissen házasodott Bella végre vámpír, és az örökkévalóságig együtt élhet a férjével. Senki sem tudhatja mi fog történni Pattinson és Stewart magánéletében, akik igencsak emberi lények.
„A tény az, hogy ők színészek, akik szerepeket játszanak,” mondja Bill Condon, a Breaking Dawn 1-2 rendezője. „Talán nem olyan rossz emlékeztetni erre az embereket.” Condon, aki állítása szerint nem beszélt egyik fiatal sztárjával sem mióta kiderült a hír múlt hónapban, érthetően csak azt szeretné, hogy a rajongók megnézzék a filmjét anélkül, hogy a problémás valóságot hagynák az útba kerülni. „Mindkét színész a szívét és lelkét adta a Twilight filmeknek, nemcsak a forgatás során, hanem hogy olyan jóindulatúan vezették ezt az egész élet-az-akváriumban helyzetét ennek a jelenségnek,” mondja. „Mindenek felett, mindig is nagy tiszteletet mutattak a rajongóik , akik ekkora sikerré vitték ezeket a filmeket. Most itt az ideje valamennyire visszaadni ezt a tiszteletet.”

Nagyjából másfél héttel azelőtt hogy a Twili-csalás berobbant, az EW meginterjúvolta Stewart-ot, Pattinson-t és Taylor Lautner egy napos San Diego-i délutánon. Semmi nem tűnt helytelennek. Sőt, a trió kifejezetten nyugodtnak tűnt miután átvészelték a Comic Con utolsó fórumát. Lautner (20), elnyújtózkodott egy karosszékben. Stewart lerúgta a cipőit és felkucorodott a kanapéra Pattinson mellé, időnként felé hajolva, hogy megbökdösse, ha a figyelme ellankadt volna, vagy a válaszai elkanyarodtak volna.
Nem mintha hibáztathatnád érte (Pattinson-t). A Breaking Dawn 2-t, ami Pattinson szerint „furcsább mint az előbbi filmek együttesen”, valóban nehéz elmagyarázni. Az első rész Bella házasságáról, nászútjáról, terhességéről, és egy erőszakos kislány születéséről szólt, aki tulajdonképpen megöli őt, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Bella mint a Cullen vámpír klán tagjaként térhessen vissza. A második rész még inkább elrugaszkodik a valóságtól, nagyjából mindenkit szerepeltetve a filmben (kivéve Bella apját, Charlie-t), mint vámpírt, vagy mint Jacob falkatársát. Így természetesen több akció is van a filmben. „A második film ott kezdődik, ahol az elsőnek vége, mégis mintha két külön műfajba tartoznának,” mondja Condon, aki egy időben forgatta a két filmet.
Stewart, hogy most már nem esetlen középiskolást, hanem vámpírt játszik, fogakkal és karmokkal ásta bele magát a szerepébe. Ádázul vadássza le áldozatát az erdőben – a Comic Con-os tömeg rajongott azért a részért amikor levadászott egy hegyi oroszlánt –, és magasabbnak, szexibbnek tűnik, továbbá a vásznon sokkal veszélyesebbnek is. Ezalatt Jacob, aki a sorozat legtöbb idejében Bella után epekedett, megtalálja igaz szerelmét, miután imprintált (bevésődött) Bella és Edward újszülött gyerekébe, Renesmee-be (akit a 11 éves Mackenzie Foy játszik). Ha ez mind még nem lenne elég bonyolult, a második rész igazi drámája akkor kezdődik, amikor egy téves hírközlés miatt a Volturi, a vezető vámpír osztály, azt hiszi, hogy Renesmee emberként született, majd vámpírrá változtatták. (A vámpír babák létrehozása áthágása a vámpír szabályoknak, a büntetés halál mind a gyermek, mind a készítői számára.)
Természetesen Renesmee félig ember, aki természetfölötti gyorsasággal növekszik a felnőttkor felé. Így a Cullen-ek összehívnak egy nemzetközi vámpír szövetséget, hogy tanúsítsák, hogy Renesmee nő, és idősödik.
Érted mindezt? Nos, csak várj: még az odaadó Stephenie Meyer könyveinek olvasói számára is igen nagy sokként fog szolgálni az utolsó harmada a filmnek, ahol a cselekmény elkalandozik az utolsó regénytől egy képsorba, amit Meyer, és régi forgatókönyvíró barátja, Melissa Rosenberg álmodtak meg egy vacsora során. „Amikor először olvastam a forgatókönyvet, és ahhoz a részhez értem, azt mondtam magamnak, 'Mi van?',” mondja Pattinson. „Majd vissza kellett lapoznom egy oldalt.”
A színészek aggódnak, és remélik, hogy a film meglepetései nem fognak november 16. előtt kiszivárogni – szóval mi nem fogunk semmit elrontani. Azt viszont elmondhatjuk, hogy még azok is, akik nagyon ellenére vannak a változtatásoknak, több mint elégedettek, sőt talán még lenyűgözve is lesznek azzal, ahogy a sorozat véget ér. A színészek mindenképp azok. „Komoly igazat ad a filmnek,” mondja Pattinson. Stewart egyetért. „Nyilvánvaló, hogy olyan valaki csinálta aki tényleg szereti (a Sagát), aki igazán törődik vele,” mondja. „Bill Condon ezért tökéletes. Hála az égnek érte.”
Mégis, eddig eljutni nem volt mindig egyszerű. A két film egyidejű forgatása hat hónapot vett igénybe – rengeteg panaszkodással. („Nagyon könnyű különböző véleményekre kerülni egy stábon belül – csak rakj rájuk kontaktlencsét,” mondja Pattinson a kötelező arany vámpír szemekről.)
Condon számára az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy Renesmee gyors növekedését megfelelően ábrázolja. Majd egy tucatnyi különböző korú lány szerepelt Renesmee-ként a készítés alatt, és Foy arca digitálisan volt hozzárakva F/X módon, mint a Benjamin Button különös esete című filmben.
De mielőtt elmerült volna ebben a CG-alapú megközelítésben, Condon készíttetett egy majdnem három láb magas Renesmee babát („azt a robot-babát,” ahogy Pattinson hívja), amiről gyorsan kiderült, hogy óriási hiba volt. „Láttad? Azt a valamiiiit,' mondja Lautner, együtt nevetve Stewarttal és Pattinsonnal. A rossz sorsú baba saját nevet is kapott: Chuckesmee. „Chuchesmee a front minden oldalán kereszttűzben volt,” vallja be Condon. „Igazán az egyik leggroteszkebb dolog volt, amit valaha láttam. Kész horror-show volt! Volt egy jelenet, aminek a végén mondtam hogy 'Vágás!', erre hirtelen elfordította a fejét és gépiesen a kamerába meredt. Nagyon zavaró volt.” (Condon ígéri, hogy Chucksemee, aki nem került bele a kész filmbe, benne lesz a DVD extráiban.)

„Az egész életed az előadás részéve válik,” mondta Pattinson júliusban. „Az emberek az alapján nézik a karaktert, hogy milyennek tartanak.” Ezek a nyilvános feltételezések most a fényárba kerültek a jelenlegi fejleményeknek köszönhetően, új kihívásokkal szembesítik a Summit Entertainment-et, azt a stúdiót ami kiadja filmet, ahogy felkészül az utolsó rész bemutatására. „Bár a stúdió vezérelve, hogy nem szól bele a színészek magánéletébe, a Summit teljes gőzzel halad előre,” mondta az EW-nek Nancy Kirkpatrick, a cég vezető marketingese.
De a kérdés megmarad: Mi fog történni a nemzetközi sajtókonferenciákon és vörös szőnyeges premiereken amikor a két leginkább fizetett sztár beszél, vagy éppen nem beszél egymással? Vajon meg fog-e változni a film a Twihard-ok számára ezek után a hírek után? És milyen hatása lesz Pattinson és Stewart jövőbeni terveire? (Pattinson filmje David Cronenberggel, a Cosmopolis aug. 17-én, Stewart az Úton című filmje dec. 21-én kerülnek a mozikba. Amerikában.)
Csábító, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítsunk a Twilight sztárjainak kijelentéseire, melyek még egy békésebb időben, pár hete hangzottak el. De az igazság az, hogy a színészek már San Diegóban érezték hogy lassan véget ér az elmúlt négy év utazása, minden módon, ahogy a franchise megváltoztatta őket. Milyen életre való leckét tanultak a karaktereiktől? Érdeklődött az EW. Lautner válaszolt elsőként. „Tisztelem mennyire szenvedélyes és állhatatos Jacob azok iránt a dolgok iránt amiket akar és akiket szeret. Nem hagyja hogy bármi is megállítsa. Ez az ami megmaradt bennem.”
Pattinson csodálta Edward rendíthetetlen képességét hogy ésszerű maradjon. „Furcsa. Az egész sorozaton át olyan érzésem volt, hogy 'hé, ez a srác józan akar maradni! Gondoljuk csak át ezt a dolgot.' És mindenki azzal jön hogy 'B--- meg!',” mondta nevetve. „De te mit tanultál?” bökdöste meg Stewart-ot. Pattinson válaszolt, még mindig nevetve. „Ne legyél gyakorlatias. Legyél egy érzelmes idióta.”
Majd Stewart szólt közbe aziránt való küzdelméről, hogy megalkosson egy nyilvános életet, ami hiteles. „Soha nem tudtam igazán létrehozni ezt a dolgot, ezt a perszónát, amiben egyesek olyan kib---ttul jók. Az egy művészet. Ismerek sok olyan színészt (akik meg tudják csinálni), és ti fiúk nem vagytok azok,” mondta, Lautner és Pattinson felé mutatva.
„Csak nem ránk mutattál most?” kérdezte Pattinson.
„Igen,” válaszolt Stewart. „És hála Istennek! Nem szeretem az olyanokat, akiknek nincs személyiségük, mégis a képeken úgy jön át, mintha éppen be lennének kapcsolva, és érdekesek, elkötelezettek lennének. Sokkal jobban törődöm azokkal, akik a szobában állnak. Nem akarom hogy bárki is azzal menjen el hogy azt mondja 'Egek, ez a lány mennyire csaló'. Sokan mondják, hogy vegyem könnyebbre a figurát, és játsszak meg egy karaktert a szőnyegen, meg ilyesmi,” mondta. „De tudod mit? Inkább önmagam vagyok.”


Stephenie Meyer interjú

Stephenie Meyer Twilight története több mint 100 millió eladott könyvet jelent, továbbá született belőle egy film franchise is, ami nemzetközi szenzációvá nőtte ki magát. Amikor az EW leült az íróval (38) a múlt havi Comic Con-on (aki azóta nem reagált a Stewart és Pattinson közötti jelenlegi fájdalmakra1), már javában benne volt két új filmadaptáció, a 2008-as The Host regény (mozikban 2013 március 29-től), és a Lois Duncan 1974-es fiatal felnőtteknek szóló klasszikusa, a Down a Dark Hall munkálataiban.

November 16-án, a Breaking Dawn Part 2 bemutatásával elérkezünk a Twilight Saga mozis végéhez. Hogy érzi magát ezzel kapcsolatban?
Eddig visszatartottam a szomorúságot, de már kezd felülkerekedni. Hiányzik mindenki – Kristen, Taylor és Rob. Megszoktam hogy mindennap láttam őket.

Jelenleg egy másik könyvének, a The Host filmadaptációján dolgozik. A Twilighttal való tapasztalatainak köszönhetően megváltozott a könyvei filmre vitelével kapcsolatban?
Nehéz megmondani. Általánosságban pozitív élmény volt, és mint író, nem hiszem hogy bárkinek megadatott volna ez a siker. Minden filmmel egyre inkább belekerültem a dolgokba. Szerettem hogy forrásként szolgálhattam – például ha egy színésznek kérdése volt a háttértörténettel kapcsolatban. És nemrég, a The Host forgatásán, én voltam az egyetlen az egész stábból, aki észrevette a cseresznyeszedő traktort a háttérben. Szóval egyszer-kétszer hasznos vagyok – kitűnő látásom van. (nevet)

Volt egy jelenete is a Breaking Dawn első részében, mint vendég szerepelt Edward és Bella esküvőjén.
Nem az én ötletem volt – és utáltam azt a ruhát! Nem szeretem magamat látni a vásznon. De maga a tapasztalat, kivéve hogy majd megfagytunk az erdőben, nagyszerű volt. Wyck Godfrey producerrel ültem, aki szintén ott volt már az első naptól kezdve, és kitaláltunk egy háttértörténetet: ő egy helyettes rendőrfőnök volt, és a házasságunk már a végét járta, mert szerelmes volt Charlie-ba, Bella apjába. Jól szórakoztunk abban a hideg erdőben.

Bella és Edward gyerekét Renesmee-nek nevezte el, ami még a leglelkesebb rajongók között is vicc tárgyát képezte.
Olyas valaki vagyok, aki erősen hisz a valóságban, és hogy nem szabad emberek neveivel szórakozni. Akár vetkőzőlány, akár ügyvéd lesz valakiből, sokban múlik azon, hogy minek nevezték el. Soha nem neveznék el egy igazi gyereket Renesmee-nek. De egy kitalációban bárhogy elnevezheted a szereplőket. Nem hívhattam Edward és Bella gyerekét Lindsay-nek. Nem adhattam neki olyan nevet ami már létezik – rossz érzést keltett volna. Olyan nevet kellett választanom, amiről úgy éreztem hogy teljesen eredeti, ami felkelti az érdeklődést. És én foglalkozom ezekkel a feltevésekkel, és teljesen jónak tartom őket.

Lehet hogy valaki az igazi gyerekét nevezi el Renesmee-nek, most míg beszélgetünk.
Nos, az tényleg zavarna! (nevet)

Van kedvence a Twilight filmek közül?
Nem akarom azt mondani hogy az a legjobb, mert mindegyiknek van olyan része amit ajánlani lehet, de a New Moon az, ami a legközelebb van ahhoz, amit elképzeltem. Talán az is segít, hogy szeretem a rendezőjét, Chris Weitz-ot – egy álom vele dolgozni. Mindenkivel jó volt dolgozni, de Chris és én nagyon megértettük egymást.

Amikor írta a Twilight-ot, el tudta-e volna képzelni hogy mekkora jelenség lesz belőle?
Ha tudtam volna, hogy lesz valaki aki majd nézi hogy mit csinálok, egyből megálltam volna. Soha nem lettem volna képes befejezni. Óriási a nyomás, és az örökkévalóságig tartott, hogy írónak nevezhessem magam. Én olvasó vagyok, és számomra az írók varázslatos lények.

Nézi a True Blood-ot vagy a Vámpírnaplókat hogy tudja azok a vámpírok miket csinálnak?
Nem. Nagyon gyáva vagyok. (nevet) Ami azt illeti nagyon finnyás vagyok.
1Minek is reagálna, köze hozzá? (korr)

1 megjegyzés: