Költözés

A blogger új irányelvei miatt, ha netán bezárják a blogot - ami elképzelhető egyik-másik videó, ileltve kép miatt, a blogot átköltöztettem a wordpressre
https://twmmyforditasai.wordpress.com/
címre.

2012. február 5., vasárnap

Rob és Declan Donnellan beszélget a Herald Scotlanddal

Source RPL

Twilight made him a heartthrob ... and Robert Pattison is ramping up his sexual adventures in his new film which is previewed at Glasgow Film Festival. He talks to Will Lawrence

'There are lots of attractive women in the film," says Robert Pattinson of his latest screen release, Bel Ami.
inShare

"Christina Ricci, Uma Thurman and Kristen Scott Thomas..." He pauses before flashing a smile. "And I sleep with all of them!"

After five years cocooned in a teenage Twilight world of angst, anger, vampires and werewolves (in which sleeping with people is a complicated process), the 25-year-old Englishman clearly enjoyed this romp through 19th-century Paris.

Perhaps the best known of the six novels by French short story writer Guy de Maupassant, Bel Ami is certainly his most subversive, savage and ironic piece, charting the tale of Georges Duroy, a young man who travels through 1890s' Paris, from cockroach-plagued garrets to magnificent salons, employing his wits and beauty as he bids to rise from poverty to fame.

The story comes to the big screen in March — previewed by early screenings at the Glasgow Film Festival later this month — courtesy of theatre directors Declan Donnellan and Nick Ormerod, who have put together a piece that resonates strongly today, regardless of its period setting.

"This character uses sex and women's huge attraction for him to get to the top of the pile," says Donnellan of Duroy. "It's an unremitting world and, in the end, he gets the lot. There are no consequences for him. People think it's very modern, somebody getting to the top with very little talent. Duroy has an enormous desire to get to the top, and that is his talent. It's about incredibly modern themes. That's one of the thrills of doing this story. It is set in 1890s' Paris but it would almost be too near to the bone to do it now."

To bring the laconic and lovely-looking Duroy to life, the directors turned to Twilight star Pattinson, one of the most desired men on the planet, whose real-life journey, while not quite mirroring the lothario lifestyle of his character, has certainly benefited from his exquisite good looks.

"My Bel Ami guy doesn't have a conscience," explains Pattinson. "Most fictional characters are driven by some target, but he is like a reverse character. He's so content to do nothing and thinks everything should just be given to him. But if someone slights him, or directs any insult at him, the most overwhelming energy grabs him and he turns into this absolute devil who will do anything."

An attack on the invidious French society of the time, the Maupassant story is dark and rather disturbing in places, but few could argue with its no-holds-barred candour.

"It's like in Giant," Pattinson continues, referring to the 1956 George Stevens picture starring James Dean, "when he builds the entire empire to say 'f*** you'. Duroy is exactly like that but without any of the redeeming characteristics. The whole story is about these people trying to beat him down into remorse, and just as he's about to touch it, something good happens to him again.


"And then he has another run of luck, right at the end, until eventually he stabs everyone in the back and then wins the lottery. It's a happy ending for him and no-one else."

Given the contrast between the caddish Duroy and Pattinson's chivalrous Twilight character, Edward Cullen, it's tempting to think that the actor has selected Bel Ami as a conscious bid to show his range, to prove that there's more to his make-up than a fiendish pout and excellent hair.

"Doing something like Twilight opens doors and it closes others. You can say, 'Oh if I was still unknown, then no-one would judge me,' but at the same time, nobody would give a s*** either." He laughs. "It's a weird little balance. And, most of the time, you are just completely guessing what people do, so I suppose doing scripts that you think are good is the way to go. And that's what I thought about Bel Ami.”

'With Bel Ami, though, I guess there is something quite fun about going from Edward Cullen to playing a guy who pretty much abuses women to get money out of them.

"Edward so wouldn't approve! So, yes, I thought that was a funny irony. But the story, independently, is great, and I only thought about the irony afterwards. The thing that stands out in the story in Bel Ami is just his behaviour —the women that he manages to screw over are all attracted to him to begin with and so he starts having affairs with them and destroys their lives afterwards. That's kind of nuts. But, to answer your question, I don't think about doing things just because they are different from Twilight, no. Honestly, Bel Ami was just such an intriguing film."

magyarul


A Twilight szívtipróvá tette őt ... és Robert Pattison ezt csak fokozza új filmjében szexuális kalandokkal, amit a Glasgow-i Filmfesztiválon fognak vetíteni, versenyen kívül. Will Lawrence beszélgetett vele.

„Sok vonzó nő van a filmben”, mondja Robert Pattinson, legújabb filmjének, a Bel Ami-nak a bemutatása előtt. „Christina Ricci, Uma Thurman és Kristen Scott Thomas...” s szünetet tart, mielőtt egy mosolyt villant ránk. „És mindegyikkel lefekszem!”

Miután öt évig begubózták egy szenvedő, haragos tizenéves világába, ahol vámpírok és vérfarkasok voltak (és ahol a halandókkal való ágyba bújás egy nehéz feladat), a 25 éves angol egyértelműen élvezte ezt a vad játékot 19. századi Párizsban.

A hat kisregényéről ismert francia novellaíró, Guy de Maupassant Bel Ami-ja  minden bizonnyal a legpusztítóbb, vad és ironikus darabja, amely mesterien ábrázolja Georges Duroyt, egy fiatalembert, aki az 1890-es évek Párizsában éli át kalandjait, a csótányokkal teli garzonoktól a csodálatos szalonokig, eszét és külsejét felhasználva emelkedik a nyomorból a hírnévig.

A történet márciusban kerül a mozikba - a Glasgow Filmfesztiválon már ebben a hónapban levetítik -  Declan Donellan és Nick Ormerod  színházi rendezők jóvoltából, akik olyan művet alkottak, amely erős párhuzamot mutat a ma világgal, függetlenül a film időbeli elhelyezkedéséstől.

„Ez a szereplő  a szexet és a nőket használja ki hatalmas vonzerejével, hogy a társadalmi létra tetejére jusson”, mondja Donellan Duroy-ról. „Ez a típus mindig jelen van a világban, és végül mindent megszerez. Nincsenek tanulságok. Az emberek azt hiszik, hogy ez nagyon modern, hogy valaki  a csúcsra jut kevés tehetséggel. Duroyban hatalmas vágy ébred arra, hogy feljusson a csúcsra nagyon kevés adottságal. Ez hihetetlenül modern dolgokról szól. Ez az egyik, ami izgalmas ebben a történetben. A helyszín az 1890-es évek Párizsa, de  majdnem túl közel van ahhoz, hogy mai történetet csináljunk belőle.”

Ahhoz, hogy a szűkszavú, és szép külsejű Duroyt életre keltsék, a rendezők a  Twilight csillagát, Pattinsont választották, az egyik legvonzóbb férfit a világon, akinek valós élete ugyan nem teljesen tükrözi az általa megformált karakter Don Juan-szerű életmódját, de minden bizonnyal hasznot húz maradéktalanul jó kinézetéből.

„Az általam megformált Bel Ami-nak nincs lelkiismerete”, mondja Pattinson. „A legtöbb kitalált karaktert hajtja valamilyen cél, de ő mintha ennek ellentéte lenne. Annyira nem akar semmit csinálni, és azt hiszi minden jár neki. De ha valaki megbántja, vagy inzultálja, valami túláradó energia megragadja őt, és ördöggé válik, aki bármit megtenne.”

A maupassanti történet  támadás volt annak idején a bosszantó francia társadalom ellen. A történet sötét és eléggé felkavaró néhány helyen, de kevéssé lehet vitatkozni soha el nem évülő aktualitásán.

„Olyan ez, mint a Giant-ben,” folytatja Pattinson, utalva az 1956-os George Stevens-filmre, James Dean-nal a főszerepben, „amikor egy egész birodalmat épít  ki azzal a céllal, hogy kimondhassa: „b**** meg!”'. Duroy pontosan olyan, de minden megváltó jellemző nélkül. Az egész történet arról szól, hogy az emberek megpróbálják legyőzni őt a lelkiismeret-furdalással, és ahogy ez megérintené őt, valami jó történik vele.”

„Aztán  a végén újból megtalálja a szerencséjét, pont amikor mindenki hátba támadta, és a végén mintha  mégis megnyerné  a lottó főnyereményét. Ez egy 'happy end' neki, és senki másnak."

Tekintve az ellentétet a hitvány Duroy és Pattinson lovagias Twilight karaktere, Edward Cullen között, azt sugallja, hogy a színész tudatosan választotta a  Bel Amit, hogy megmutassa, bebizonyítsa, hogy több ő, mint make-up, egy ördögi ajakbiggyesztés és egy kitűnő hajkorona.

„Csinálni olyasmit, mint a Twilight, kinyitja számodra az egyik ajtót és bezár másokat. Mondhatod, hogy  'Oh ha még mindig ismeretlen lennék, senki nem ítélne el, de ugyanakkor ez azt is jelenti hogy senki le sem sz****.” Nevet. „Ez egy fura egyensúlyozás. És az idő legnagyobb részében megpróbálod kitalálni, mit fognak csinálnak az emberek, így azt gondolom, olyan szerepeket vállalok, amelyekről azt gondolom, hogy jó irányba visznek. És ez az, amit gondoltam Bel Amiról.”

„Bár, a Bel Amival, azt hiszem, nagyon szórakoztató dolog volt  Edward Cullentől eltávolodni, és  eljátszani egy férfit, aki durván bánik a nőkkel és elcsalja a pénzüket.”

„Edward ezt nem helyeselné! Szóval, igen, azt gondoltam, hogy ez egy vicces irónia. De a történet  ettől függetlenül remek, és én csak jóval később gondoltam az iróniára. Az, ami kiemelkedik a történetetből, éppen Bel Ami viselkedése - hogy sikerül elcsavarnia a hozzá vonzódó nők fejét,
mindegyikkel viszonyba keveredik, és tönkreteszi az életüket utána. Ez egyfajta őrültség. De, hogy válaszoljak a kérdésre, nem gondolnom, hogy azért csinálok dolgokat, mert különböznek a Twilighttól, nem. Őszintén szólva, a Bel Ami egy igazán érdekes film.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése